Followers

Thursday, May 6, 2010

Yahoo! Fakta menarik hari ini,mi segera bukan penyebab kanser

Siapa tak pernah makan mi segera atau nama saintifiknya mee maggi,sila angkat tangan?haha.Aku berani jamin tak kan ada sorang pun yang akan angkat tangan.Paling kurang pun,mesti pernah termakan maggi goreng kat kedai mamak atau pun masak sendiri.

Bukan susah pun kalau nak masak sendiri.Celur je dalam air panas dan kemudia tambahkan perencah,SENANG..Adik aku yang darjah 3 pun pandai(ye ke adik aku pandai masak maggi?tak pernah nampak pun,haha)

Hmm..cerita pasal maggi ni,maggi nilah
life saver terutamanya kepada orang-orang bujang macam aku dan kawan-kawan,terutamanya ketika hujung-hujung bulan.Semua jenis perasa maggi pernah kami cuba,baik asam laksa,tom yam siam,ayam,sayur-sayuran(vegetarian),kari berapi,goreng ala indonesia dan macam-macam lagi.

Tapi betul ke maggi adalah punca kepada kanser?Banyak juga cerita yang aku dengar tentang orang mati disebabkan kanser kerana pengambilan maggi yang terlampau banyak.

Usah risau lagi(terumatam kepada mereka yang berstatus bujang ye..haha),kerana semalam Kementerian Kesihatan Malaysia telah mengesahkan bahawa mi segera bukanlah penyebab kepada kanser.

Penjelasan itu sekali gus menafikan amaran Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) pada 21 April lalu bahawa makanan itu perlu dijauhi kerana ia memudaratkan kesihatan.

Yahoo!lepas ni ingat nak pegi Giant lah kejap.Nak beli stok maggi..hehe

ps:tapi..kalau ada bini kan best,hari-hari boleh makan sedap ;)

Oh!Maggi kari..



13 comments:

♥♥ eija ♥♥ said...

saya pun dok sendiri

memang kadang2 bz sangat dalam kepala pikir mee segera jer hehe

amar haziq said...

yup2..samelah kite
teringat tagline mee maggi..
mee maggi..cepat dimasak,sedap dimakan..hehe

Nudinsenin said...

goreng pon sodap.
thanks..n elok bg link ke pengesahan tu...

milla said...

wohh serious? Mama saya dah sampai tak bagi makan maggi. Haishh lepas ni boleh makan balik yeahh :P

shafiq said...

teringat kat asrama dulu jadi tokan maggi..haha..


My latest entry : Aksi Kucing vs. Invisible Objects

amar haziq said...

okey...
din..koe boleh baca kt dalam paper kosmo on9
page depan sekali

amar haziq said...

milla:suruh mama baca blog ni..mesti lepas ni mama bagi makan balik..huhu

NajlaaY said...

lg satu, buat murtabak maggee pn sedap :)) amar,blaja n cr duit btol2..nnt masuk meminang sape2 yg berkenan di hati ok :D

amar haziq said...

haha..ye2 kak..
sbb tu kena join stormreader kn..

amira said...

adik reti la masak megi
x caye tnye die..hoho
x than psana last skali 2 hahahaha..
nk makn sedap jom la esk blik

amar haziq said...

esok abang ade klas lah..
balik kg ke esok?

zumiela7 said...

konpem ker?? pasnie tobat bantai meggi tiap2 hr...

amar haziq said...

agak2 r..haha
nnti muak plak

Post a Comment