Followers

Tuesday, May 11, 2010

Abang lupa beli makanan,sayang lupa nak tambah gula,dan kami pun berpisah

Tengah hari tadi,selepas kelas aircraft equipment and furnishing bersama Mr.Vander Stone,aku sempat singgah sebentar ke resource centre(library) untuk membelek-belek surat khabar.Macam biasalah,dah jadi tabiat aku sejak kecil untuk membaca akhbar pada setiap hari.

Bosannya,tak ada berita-berita yang menarik.Hari-hari cerita yang sama saja.

Tapi hari ni,ada satu artikel yang agak menarik di new straits times.Artikel tentang peningkatan kadar perceraian dalam kalangan muslim di Malaysia.Artikel tersebut berbunyi begini,''he forgets the food,she the sugar,they divorce''

Kebanyakan pasangan yang berpisah menyatakan sebab-sebab yang kurang munasabah yang kemudiannya menjadi asas kepada perpisahan mereka.Antaranya ialah,seperti terlupa untuk membeli makanan dan terlupa untuk menambah gula dalam minuman pasangan masing-masing.

Haih..pelik kan.Simple things can lead to divorce.

Sebab-sebab lain yang membawa kepada perpisahan dalam kalangan pasangan muslim ialah:

1.Masalah kewangan
2.Pasangan yang kurang bertanggungjawab
3.Poligami
4.Penyalahgunaan dadah dan juga
5.Hubungan sulit dengan pasangan lain

Kajian juga menyatakan kebanyakan pasangan berpisah setelah bersama selama 5 tahun.Apa yang menyedihkan lagi ialah,ada pasangan yang hanya bersama beberapa bulan malahan beberapa minggu sudah mengambil keputusan untuk berpisah.

Bagi aku,tiada komen,kerana aku masih belum lagi melayari alam bahtera perkahwinan.Kahwin ni seronok kan,namun kadang kala pasti ada pahitnya.

Tapi apa yang penting...KERJASAMA(tiru wonderpet haha)

27 comments:

nabil_potter said...

menarik :P

AcanCapik said...

berkapel ni pun byk masalah, dah kawin lagi la kan. yg penting ada give and take, dan banyakkan bersabar. =)

amar haziq said...

nabil-potter:sebagai panduan bersama..huhu

acancapik:yup2..agree2..dua2 mesti lah saling mengalah =>

ayaa alyy said...

dua dua kena buang ego :)

amar haziq said...

dan jangan terlalu emosional..;)

messyremo said...

aigooo....

harap2 aku nanti xde la cmni...
cewwaaaaahhhhhh...
cm dah kawen je..

amar haziq said...

haha..xpe2..walaupun masih bujang,boleh dijadikan teladan..

YasmiN said...

comment out of topic.eh2.a'ah la.layout blogg same!hahahah

amar haziq said...

tulah..sama lah..haha=>

Alynn Notnot said...

nnt kalo dah kawen kena slalu tgk wonderpets. hahahah!

amar haziq said...

btul3..wonderpet..wonderpet..kami datang
membantu haiwan yg dalam kesusahan..
kami tak kuat dan kami tak...
bila bkerjasama semua jadi mudah..

hahaha

Nurulhana Bunga Nordin said...

mcm air moka kofibin... lagi pahit lagi sedap..
:P

ZihNuN FaTiN said...

pemilihan calon suami@isteri sgt pntg sblm bernikah dan juga keberkatan dari Allah serta keredhaan ibu bapa..=)

happy belated birthday!=)

amar haziq said...

makasihh fatin;)

Amir Izzat said...

amar..aku dah buat entri pasal blog ko...

amar haziq said...

ooo..ye ke
jap2..aku pi tgok

bayasanusi said...

when u r in the spot, then only u will know. buat yang masih bujang, carilah pasangan hidup mengikut sunnah Rasulullah, insyallah panjang jodoh

amar haziq said...

nasihat yg berguna ni
makasih bayasanusi

nurul harnani said...

yesza.. gud info for all..

salam ukhuwah dari nanie.. i'm ur follower ya.. follow me back..

sharing info ..

amar haziq said...

okey..i'll follow u back
dont worry
it's our job as the new blogger

IdamIlmu said...

Perkahwinan tu indah jika ada kerjasama n saling memahami antara satu sama lain. Ianya akan menjadi bermasalah sekiranya masing- masing cuba menegakkan keegoan masing2 tanpa ada yang mahu mengalah. Terima pasangan seadanya, maka pintu bahagia akan menanti. Yakinlah bahawa pasangan kita yang terhebat... Terima kasih atas post yang menarik ni.. Jenguk2lah wardahilmu.blogspot.com...

Hasrol Nizam said...

kawin atas dasar apa tu kalau sekejap sangat kawinnya..ish2...

amar haziq said...

setuju2...
okey..nanti sy jenguk wardahilmu k

amar haziq said...

hasrol nizam:tak tahulah..nafsun mungkin

rossoneri said...

mintak dijauhkan...

ainhamzah said...

suke betol ngan tajuk entri ni..
^^
=D

amar haziq said...

makasih...;)

Post a Comment