Followers

Monday, May 17, 2010

Resipi orang bujang:Nasi goreng ikan jaket

Hari ni makan ikan jaket!Aduh..kecewa gler.Tak jadi nak turun TL(Trainee Lounge).Nak keluar makan kat luar ke nak duduk rumah je ek.Takpelah save some money lah,duduk rumah je.

Tiba-tiba,housemate aku yang baik hati,Karim offer nak masak nasi goreng dan hari ini menjadi hari yang amat bersejarah.Sebab apa?Sebab dapur kat rumah bujang ni,jarang -jarang berasap.Kalau berasap pun sebab air mendidih tak pun sebab ada orang celur mee segera.haha.

Jadi aku dengan semangatnya,turunlah ke TL untuk tapau nasi putih,sayur dan ikan jaket,sebagai bahan-bahan untuk memasak nasi goreng.Nama resipi nasi goreng yang housemate aku masak ni lain sikit,sebabnya memang tak boleh jumpa kat mana-mana.Namanya ialah nasi goreng ikan jaket.

Haa ikan jaket?Apa tu?Mesti ada yang tak pernah dengar kan,lebih-lebih lagi kalau tak pernah masuk asrama.Kalau pergi pasar atau hypermarket,memang tak kan jumpa ikan jaket ni.Sebab di pasar atau hypermarket,orang tak panggil ikan jaket ni ikan jaket.

Tapi ikan ni ada satu nama saintifik yang lain,iaitu ikan cencaru.''Mak cik,saya nak ikan jaket sekilo..,''Memang mak cik kat pasar tu bagi jaket lah,bukan ikan ye..haha

Gambar hiasan

Bahan-bahan:(Untuk hidangan 3 orang)

1.Nasi putih
2.Ikan jaket a.k.a ikan cencaru(2 ekor tanpa tulang dan dirobek-robek isinya,haha)
3.Sayur(apa-apa sayur pun boleh,kami pakai labu air+lobak merah)
4.Kiub pati ayam
5.Perencah nasi goreng(apa-apa jenama pun tak mengapa,beli yang murah-murah je,macam kami,kami pakai seri aji..RM0.50 per paket)
6.Kicap manis
7.Minyak masak(recycle punya,maklumlah..orang bujang,hehe)

Langkah-langkah berikutnya:
1.Basuh kuali dan sudip dahulu(isk3..dah berapa lama tak basuh ni)
2.Panaskan minyak masak
3.Masukkan kiub pati ayam dan gaulkan sehingga sebati dengan minyak masak.
4.Masukkan nasi putih tadi dan terus gaul supaya sama rata.
5.Kemudian masukkan isi ikan jaket(pastikan tiada tulang,nanti tercekik plak orang yang makan)
6.Dan akhir sekali campakkan sayur dan perencah nasi goreng bersama-sama dengan kicap manis.
7.Matikan api dapur.
8.Dah siap.....sedia untuk dimakan.

Tips:Lebih enak jika dinikmati bersama keropok ikan ;)

Rupa hidangan nasi goreng ikan jaket ini adalah amat buruk sekali,kerana housemate aku memang tak pandai nak menghias.Tapi,apa yang penting,hidangan ini amat sedap,lebih-lebih lagi kerana dimasak oleh housemate yang baik hati(ayat bodek je ni..)

83 comments:

deqieza said...

resepi nc gorg ank dare lg bes..huhu

amar haziq said...

yelah tu..macam lah pandai masak
anak2 dara sekarang ni
kebanyakannya tak pandai masak..hoho

menteil said...

haha.. 1st time dengar ikan jaket..
tak pernah dengar pulak walaupun dulu aku nie kaki pancing.. huhu

amar haziq said...

ye ke..haha
ingatkan nama ikan jaket ni popular;)

NajlaaY said...

name ikan jaket tu famous kt bdk2 maktab je kot.hehe.nk sket nasi.nnt2 bole tlg masakkan akak :D

Suhana Shahril said...

lerr..mana gambar yg ori nye..kalo x leh jgk tgk ghupe nyer..mesti sedap org bujang masak..sbb yg jarang2 masak tu slalunya lebih sedap dr yg slalu masak..kehkeh

muzzamil.sahjamal said...

ikan jaket adalah ikon pupular time sekolah asrama dlu (:

ierahaziera said...

sedapnye nasi goreng...lapar pulak...hehhee
i da folllow u!!

edda(",) said...

ikn jaket.. lame tak dengar.. huks.. btway.. be ur follower dude=)

amar haziq said...

kak najla:saya tolong assist je kak,housemate saya yg masak

suhana:gambar takde,sebab rupa nasi goreng tu buruk sgt,haha
lagipun tak sempat nak amek gambar,dah habis

muzzamil:yup2..betul tu

ierahaziera:makasih...;)

edda:makasih kak;)

amar haziq said...

kak najla:saya tolong assist je kak,housemate saya yg masak

suhana:gambar takde,sebab rupa nasi goreng tu buruk sgt,haha
lagipun tak sempat nak amek gambar,dah habis

muzzamil:yup2..betul tu

ierahaziera:makasih...;)

edda:makasih kak;)

shafiq said...

teringat makan ikan jaket selalu masa kat asrama dulu..haha..


My latest entry : Rima Fakih - Wanita Islam Pertama Menjadi Miss USA

amar haziq said...

kak najla:saya tolong assist je kak,housemate saya yg masak

suhana:gambar takde,sebab rupa nasi goreng tu buruk sgt,haha
lagipun tak sempat nak amek gambar,dah habis

muzzamil:yup2..betul tu

ierahaziera:makasih...;)

edda:makasih kak;)

Nurul Izzati Norlaili said...

walopon huduh rupe masakan laki aku ni .. tp aku yakin rase nye mmg sedap la.. sedap dr mskn aku lg.. sbb dlu die pnh masak kn aku bubur time aku sakit .. mcm2 bahan yg die ltk .. bhn asl ade.. kire cm recycle tp rse die sdp.. ala bubuh perencah mmg la kn ... hahaha

amar haziq said...

haha..tau xpe
dah bubuh perencah,semua sedap..
tapi karim mmg terer masak lah;)

qyn ;) said...

masa baca tajuk dia, ingtkan nasi goreng sekali dgn ikan goreng. pastu tutup dgn jaket. haha. tertipu~

amar haziq said...

qyn:mana ada orang masak macam tu..haha
tak pernah dengar ikan jaket ea
nnti pegi pasar..cari ikan cencaru..
ikan cencaru tu ikan jaket lah..huhu

Anonymous said...

hahaha~resepi agak sm cam selalu....wehuuuu..

amar haziq said...

orang bujang..simple je..;)

Nurul Izzati Norlaili said...

owhh die terer ke ..
ptt la sblm2 ni die ade tnye aku cmne cara msk dlu .. klo tumis ape yg ptt ltk2.. hampess die praktik kn rupe nye ..

amar haziq said...

terer lah klau nk dibandingkan dgn anoy..haha
haa..mcm tulah dia wt semalam
tumis2..then campak je sume bahan2

Nurul Izzati Norlaili said...

haha sedap ke wehh?..
pasn kowg soh la die msk time mkn ikan jaket ..
die msk mmg sedap tp bab mengemas phm2 je lahh ..

amar haziq said...

bab2 mengemas tu usah risau..
sbb dia dah masak aku lh yg kena kemas
baik kan..hohoho

deatH_luVer said...

aduh..keliur je...
lapau..

amar haziq said...

masak lh sendiri..
bahan2 n cara2 memasak semua ada kt atas tu..huhu

zeila said...

teror la kawan kamoo masak...
nampak cam sedap je...

amar haziq said...

tu gambar hiasan je lah ziela
sedap mmg sedap,tapi buruk rupa nasi goreng tu
sbb kawan saya tak pandai nk menghias..
lagipun orang bujang je yg nk makan..haha

chenta said...

wah..betul2 ringkas dan bagus sebab guna je ape yg ade..bagus2.. ^_^

amar haziq said...

dah nama pun orang bujang...campak je apa2 yang ada..;)

dunspeak♥ said...

erk..ikan jaket tu cne?
hehe..cikbelog pon nak makan nasi goreng tapi ala kampung jap gi..nyom3!

amar haziq said...

adeh..cikbelog tak tau ke
xpe2..pasni pergi pasar..cari ikan cencaru
ikan cencaru tu ikan jaketlah..hehe

peaNut said...

peliknya nama ikan jaket..xpenah dgr pun..huhu

amar haziq said...

tak pernah dgr ke..
kat asrama popular ikan ni..;)

Cpija said...

hahaha.. ikan jaket, t'kenang pula waktu tgal hostel dlu. Mmg sentiasa jd kegemaran student. nguahaha..

amar haziq said...

kegemaran Cpija ke..hahaha

zyLa said...

ikan jaket femes time dok asrama dl

amar haziq said...

yup2..teringat zman dulu2,huhu

✖ẅдẅд ѕчĦдϊΖд✖ said...

wow..menyelerakan la..=)

amar haziq said...

mmg sedapp..

AcanCapik said...

ada sekali aku datang, anoi tengah masak... aku segan nak lepak lama, takut tak cukup. kang aku baham semua parah lak kan. haha...

amar haziq said...

smalam karim masak..sedap..
alaa anoy masak bukan sedap pun
hahahaha
(abes aku,klau anoy bce ni)

mohamadfbi said...

errrkkkk...
nak sket

amar haziq said...

dah habis lh bro..haha

Nurul Izzati Norlaili said...

wahh sambutan hangat la mar kt post ko yg ni ..
huhu empunya bdn pon xtaw kot ..
klo ko kemas ptt lerr die rajin msk .. haha

amar haziq said...

tulah..xpasal2 glamour bf koe kn..haha
kadang2 je aku rajin
ntah
tiba2 jadi rajin plak semalam
bila nk masak ikan siakap 3 rasa lg?

Nurul Izzati Norlaili said...

tuan punye bdn pon ntah2 xtaw name die disebut2 kt cni .. len kali soh die msk nc goreng len plak ..
ptt lerr die rjin memasak .. ade yg mengemas ..

Uda said...

selalunya akak letak isi ikan kembung jer.. malas nak kopek ikan jaket..keras jaket dier tu..

Nurul Izzati Norlaili said...

haaaa siakap 3 rase?..
wahhh ko pon taw ke aku msk siakap 3 rase?
ase permintaan aku msk la ..
aku bkn pro sgt .. haha
tp utk kenyang2 perut tu klo kawen bole jamin la xkebuluran laki aku tu..
aku igt komen xcmpy td .. huhu

•:*:• 8 - July •:*:• said...

wau..rajin2.....sampai nk basuh sudip ngn kuali pon gitau..hahaha...thanx 4 visit...follow u..:)

amar haziq said...

kak uda:thanks 4 visiting kak..bukan ape kak,dah ikan tu je yg ada..hehe

8-july:makasih..;)

Mamamya said...

salam ziarah, salam kenal n follow kat sini... :)

amar haziq said...

makasih kak mamamya;)

Drunbella Khoo said...

terkejut jgk mula2 tgk photo tu. mana ikan jaketnye. tak prasan "gambar hiasan" hihihihihi :)

amar haziq said...

gambar hiasan je
xsempat nak snap nasi goreng tu,huhu

.:fifi:. said...

hai!
huhu
tibe2 terasa lapa..
adeyh..
hurm ikan jaket mmg popular abes time kat teknik..haha

amar haziq said...

yup2..kat mana2 asrama pun
ikan jaket ttp di hati

eikasyaza said...

waaa...pandai jugak masak eh..salute! ♥

Ampuan Awang said...

salam...


terasa nak makan pula. terima kasih atas kesudian memberikan komen dalam 'faceblogger' sementara. layout blog saja yang ok tapi entri blog aku K.O

kacang said...

hoho.
nyummy.

hudhud said...

hahaha kira ok la ni. i masak nasi goreng lg sempo. nasi,perencah,telur. tu je ye i dnt like sayur2 niiii :P

kakchik said...

salam amar. terima kasih ya semalam singgah di blog kakchik. amar ni kenalan pertama dari MAE. suka dpt tambah kenalan dan dapat cerita baru dr pengalaman hidup yg berbeza. kakchik teringin benar nak tahu cerita pelajar2 aircraft eng. ni sebab selalu je lalu di depan penginapan pelajar2 penerbangan di pengkalan chepa. hari ni kakchik belajar istilah baru di sini: ikan jaket

helena's said...

selasa dan kamis lauk ikan jaket dulu!

amar haziq said...

eikasyaza:housemate yg masak..bukan saya..haha

kacang:nyummy2

kakchik:akak tak pernah dgr istilah ikan jaket ke..haha
sekarang akak dh tau,ikan jaket=ikan cencaru

helena:ye ke..sy xingt plak sekolah sy hari apa

jane said...

sedapnye gambar tu!!!!!!!!!
geram sgt!

grrrrrrrrr
hahahaha nak cuba masak!

Zah Said said...

blog yg menarik ^_^..kunjungan balas..terima kasih amar..

amar haziq said...

tu gambar hiasan je jane..
jgn tertipu..haha
tapi nasi grng ikan jaket mmg sedap
cubalah

kitatauke said...

sempoi menu org bujang...

amar haziq said...

nama pun org bujang..mmg sempoi

syuQ said...

hehe..aku kat sini pon sllu wat nasik goreng ikan goreng hehe..sedap wo. ades naik gastrik aku bila sebut pasal mknn. huhu

eh..ttg loading page hg.. boleh tahan. tengok la..komen pon banyak..mmg blog hang disukai ramailah

Sylarius said...

hmmm.. ada resepi. Tergugat redmummy kang. hehe

syuQ said...

hehe..aku kat sini pon sllu wat nasik goreng ikan goreng hehe..sedap wo. ades naik gastrik aku bila sebut pasal mknn. huhu

eh..ttg loading page hg.. boleh tahan. tengok la..komen pon banyak..mmg blog hang disukai ramailah

amar haziq said...

syuq:Alhamdulillah..makin hari..makin ramai follower..makasih sbb sudi singgah kat blog aku...

sylarius:impian saya..nak potong redmummy satu hari nanti..Amin

masturah idrus said...

igt gamba betul...ceyt..hehe

amar haziq said...

hihi..jgn marah
gmbr betul xde..tapi nasi grg tu mmg sedap

Encik aMin said...

wah, bagus resepi ko, tp aku xkan coba, sbb xberbakat, hahahar... btw, thanks for ur wish... singgah lah check personaliti diri kat blog gua...

p/s: i follow u bro... :)

amar haziq said...

hahaha...
xpe..apa2 pun makasih..

IzzahFarhana said...

kalau duduk asrama dlu mesti pnggl ikan cncaru ikan jaket,sbb kulit keras kan?
tapi suke cncaru sumbat.sedap!

amar haziq said...

cencaru sumbat pun sedap..tp depends on sambal dia lah..

nuRuL aZieRa said...

haha..menarik la, siap ade resipe lagi...
seswei la sy yg bujang ni...ngaha
t sy try la,
kalu rase cam jaket busuk...huh! awk tnggung aww

amar haziq said...

apa plak sy yg kena tggung..haha
org perempuan mesti masak sedap
takkan nurul masak xsedap plak kn;)

Cik Ct Fadzil™ said...

salam..
hehee.. laupn burok ttap lcin pnggan btl x?
hehee.. ;)

ikn jaket~ unik laa nma bru tuk ikn cncaru ni! hehee.. ;)

amar haziq said...

hahaha..nama ni dah lama lh cik ct
paling popular mase kt asrama dulu2..huhu

Suhana Suid said...

sedapnye nampak!!

Post a Comment