Followers

Saturday, May 15, 2010

Kakak-kakak senior dan aircraft engineering

Sedar tak sedar dah pukul satu pagi rupa-rupanya.Mata tak mengantuk lagi,badan pun bertenaga lagi ni.Mana taknya,baru sahaja balik dari Restoran Sayang Salhah,Seksyen 4,Kota Damansara.Makan lewat malam(supper)sambil teman seorang teman rapat yang belum lagi sempat makan malam.Kalau macam tu baik tulis entri baru.Betul tak?

Entri kali ni,aku nak cerita tentang wanita-wanita yang aku kenali dalam dunia penerbangan semenjak aku belajar di MAS Engineering bermula dari tahun 2007 hinggalah hari ini.

Sebenarnya,tak ramai kaum yang tidak berbulu(maksudnya golongan hawa lah..haha)yang aku temui di MAS Engineering sejak tiga tahun yang lalu.Dalam 100 orang trainee,cuma ada 2-3 orang sahaja trainee perempuan.Maksudnya,kalau macam ni,nisbah trainee perempuan dan lelaki di MAS Engineering adalah 3:100(lebih kurang lah ni..)


Kenapa situasi ini berlaku?Agak pelikkan.Adakah perempuan tidak diberikan peluang yang sama rata berbanding lelaki dalam bidang aircraft engineering.Atau adakah mereka lebih cenderung untuk memilih kerjaya dalam bidang lain seperti perubatan,pendidikan,kulinari dan lain-lain lagi.


Aku sendiri pun tak dapat nak memberikan jawapan,tapi aku cukup kagum dengan mereka.Kalaulah aku dilahirkan sebagai seorang perempuan,pasti aku memilih course yang lain,kerana bagi aku aircraft engineering is totally not meant for woman(minta maaf ye,jika statement ini terlalu kasar)

Kakak-kakak senior merupakan antara wanita yang aku kenali dalam dunia penerbangan ini yang majoritinya,dikuasai oleh golongan lelaki.
Nad,Anisah,Nurlin,Asna,Ayu,Nisa',Farhah,Raihana,Farha dan Marsitah.


Pejam celik..pejam celik dah 4 tahun kakak-kakak senior dalam bidang ni.Mereka dikelilingi oleh ramai lelaki ketika kelas teori mahupun ketika on job training(OJT),dan mereka berjaya mengharunginya tanpa apa-apa masalah.Mereka juga berjaya duduk sama rendah dan berdiri sama tinggi dengan trainee lelaki yang lain.

Perempuan + aircraft engineering = ganas macam lelaki kasar..Betul ke?
Mungkin tak tepat kot.Aku tengok kakak-kakak senior ni lemah lembut je.Kalau kasar,mesti semua trainee lelaki dah cabut lari.

Tambahan lagi,ada dalam kalangan akak senior yang mempunyai hubungan istimewa dengan adik junior.Junior mana nak kalau akak senior kasar kan,haha.(Semoga jodoh Minhat dan Anisah kekal hingga ke anak cucu hendaknya)


Dah malas dah aku nak membebel lagi,pendek cerita,wanita zaman millenium kini boleh terlibat dalam apa-apa bidang meskipun bidang tersebut majoritinya dikuasai oleh lelaki dan pada masa yang sama tidak hilang nilai-nilai atau ciri-ciri yang mesti ada pada setiap insan bergelar perempuan.Buktinya...kakak-kakak senior di MAS Engineering ;)

36 comments:

AcanCapik said...

Hahaha...

amar haziq said...

apsal koe glak can..haha

Typewriter said...

aku pon tergelak la...
haha

angel2 metc... tak lma lg bergelar engineer

amar haziq said...

mesti mahal wang hantaran d'org kn..haha

tembume said...

xpasal2 kisah anisah+minhat masuk dalam ni..haha

purpLepong said...

weh amar, ak pn snanye cm minat gak r dlm aircraft thingy.. cam best weh.. tp xtau la nape ak tercampak kat biotech nie.. btw, thanks 4 tagged me..

(ak rse ak minaat aircraft tp x minat phy.. hahaha.. boleh x??)

amar haziq said...

tembume:tiba2 teringat kat d'org..huhu

purpleLepong:boleh2..boleh jd cabin crew =>

mr 123 said...

haha..angel ker sume tu..tp ok la,ad jgak wrna2 wanita..batch kite ni je xde..

amar haziq said...

eh ade r..abestu yg 2 org tu bukan angel ke

Lelord said...

wahhhh cam best jek

mr 123 said...

2 org?xtrasa sgt khadiran tu..so,xleh r jd angel..haha

amar haziq said...

kak lelord:mestilah best kak;)

mr 123:hahaha..angel ade kt um je
aku tau..hehe

Nurain Hasan said...

bgus entry awk.xmemandang rendah kaum wanita
hee~
wah..bakal flight engineer eh?
:)

amar haziq said...

insyaAllah..jika tiada aral melintang

Sharinginfoz said...

mesti seronok kan...

Apa Anda Rasa Bila Tulis Blog?

amar haziq said...

tanyalah akak2 senior..haha

MbK said...

amar.. statement liar utk ak..

amar haziq said...

ye ke..
eh tak ada lah ;)

Nudinsenin said...

wahhhhhhhh....pecah pelut i membaca entri you!hahhaha...xtahan tul..erh,batch kita ada jugak angle,2-2 kelas aku seyh!hahahha..
slamat tuk junior dan senior kita tu~

amar haziq said...

wan hezree kata tak ada angle..macam mana koe boley kata ada angle plak ni..haha

Qarl said...

hola

yup ex jasin dulu

junior eh? batch 2005?

rmai sgt lah manusia kat jasin.. x ingat..

hv a great day dude

amar haziq said...

tulah..muka cam familiar je kat jasin...

yup2..saya batch 05/06

have a great day too..senior;)

AcanCapik said...

gelak sebab suka. ngeeeeee...

amar haziq said...

mesti minhat marah kt aku ni..hehe

APAN said...

macam penah dengar je tempat ni...
tpi x komepem lak...
ade budak2 under felda masuk sini x bro???

amar haziq said...

yup2...under yayasan felda ada..under yayasan t'ganu ada..under ministry of finance ada..n under mas

Anak Perak said...

ade no akak2 tu.hehe..

amar haziq said...

haha..nak ke?
saya takde..tapi boleh diusahakan
satu no = RM $$
hehe

anisah abdullah said...

amboi3...gle melodi entry ni..adoyai!
rasenye nk cite pasal pempuan kt aviation je..
npe kne libatkn mbk & me?huhu...

anyway, kami(perempuan) hepi je kt aviation field, xde diskriminasi kaum pun..
ktorg pun bole bwt keje lelaki okeh! =D

Typewriter said...

wakaka...

amar haziq said...

saje je selit2 cerita anisah n mbk..
baru lah menarik..huhu
menarik kn..hahaha;)

Anonymous said...

sokong nisah...bt0l3.. =) kt0rg hepi tau dok kt kapal. rase mcm stu family..korg pn da nk abes da kn. nti ley a join ngayam ketupat kt engine ye.hahaha

amar haziq said...

haha...
xelok ngayam ketupat..fod tu

liyanaKim said...

saya follow budak 3d year kat mas engnr. hehe. follow u. gud luck!

FaNa said...

that's true la girls x ramai involve dlm aircraft..
keje pun teruk...
even dlm construction i mean (profesional) pun x ramai yg involve dlm kelas boleh dikatakan girls 1:10..

amar haziq said...

study dalam construction ke?

Post a Comment