Followers

Tuesday, November 30, 2010

Cara-cara untuk jadi kaya seperti Tony Fernandes


Tengah hari,tiba-tiba SATO(Senior Apprentice Training Officer)call aku.SATO suruh aku dan empat orang kawan aku yang lain untuk pergi ke Training School.Aku ingatkan SATO nak bagi tool box,jadi dapatlah kami semua cepat-cepat mulakan praktikal kat aircraft hangar(bengkel kapal terbang).

Rupa-rupanya,SATO nak tempatkan kami semua kat Aircraft Project Department.Department apa tu?Aircraft Project Department ni ialah jabatan yang bertanggungjawab dalam hal beli,jual dan sewa kapal terbang termasuklah equipment and furnishing macam kerusi kapal terbang Malaysia Airlines yang mungkin selalu korang duduk tu kalau terbang dengan MAS lah.



Petang tadi,masa kat department tu..aku sempat belajar cara-cara untuk setup an airline.Macam nilah caranya Tony Fernandes setup AirAsia sehingga menjadi antara orang terkaya kat Malaysia.Nak jadi jutawan dan diapit oleh ramai stewardess yang single dan cun tak?Kalau nak,sila baca entri aku ni sampai habis ye.

Tapi aku tak nak peningkan kepala,jadi aku nak cerita cara yang paling mudah untuk setup an airline.Mula-mula sekali,kalau nak setup an airline,kenalah ada AOC(Air Operator Certificate) dan juga ASL(Air Service License).Untuk dapatkan lesen dan sijil ni semua senang saje,iaitu dengan cara memohon dengan DCA(Jabatan Penerbangan Awam Malaysia).


Tony Fernandes(CEO AirAsia)

Kemudian,pihak DCA termasuk dua orang menteri kabinet iaitu Menteri Kewangan dan juga Menteri Pengangkutan akan menjalankan sesi temuduga.Menteri Pengangkutan dan juga pihak DCA nak pastikan bahawa pemohon adalah betul-betul layak untuk memulakan sebuah airline seperti Tony Fernandes dalam kes AirAsia.


Untuk menjimatkan kos dan meminimunkan risiko,korang tak payahlah nak beli kapal terbang.Cuma perlu sewa sahaja.Sewa kapal terbang termasuk pakej krew(juruterbang dan krew kabin),maintenance(penyelenggaraan)serta insurans.

Antara syarikat sewa kapal terbang kat dalam dunia ni adalah seperti GECAS(GE Commercial Aviation Services)dan ILFC(International Lease Finance Corporation).Tugas korang selepas tu adalah hanya perlu jual tiket sahaja.Zaman sekarang kan ada internet(high speed broadband lagi..),jadi untuk jual tiket tak perlu ada kedai pun,cuma perlu komputer dan akses kepada internet.

Tentang modal plak,kalau plan perniagaan bagus..insyaAllah bank akan luluskan pinjaman.Sebab aku tak rasa Tony Fernandes ada duit berjuta-juta dalam bank dan sanggup ambil risiko yang tinggi dengan cara melaburkan duit tu untuk setup AirAsia yang dia pun tak tau boleh untung atau rugi.Betul tak?

22 comments:

Anonymous said...

GENIUS!!!

ifah said...

hohoho trm ksh utk info ni....

AcanCapik said...

jom amar, kita setup satu...

izyanty collection said...

brilion idea huhuhu..buat camtu ek...cayelah

Fariz said...

Pernah baca tentang Tony. Dia ni graduate accounting.. Tapi kalau tanye pasal screw kapal terbang pun dia boleh cerita..

Anonymous said...

Komen Genius!!! tu aku tau sapa..pok pih..hahahha

amar haziq said...

anonymous:koe appih kan..haha

ifah:welcome;)

acan:boleh je..tp yg penting dpt kan license dulu

izyanty collection:yupp..nak join..haha

fariz:ye ke..dia pun terer in aircraft eng ea..

anonymous:koe plak sape..haha

Fariz said...

yup.. dia memang CEO yang power.. dia amik tahu dr sekecik2 benda hingga ke besar2 benda.. sebab tu dia boleh tahu kat mana nak cut cost..

amar haziq said...

hmm..aku tak tau sangat pasal Tony Fernandes ni..

tapi..dulu dia dari bidang muzik kan

Anonymous said...

sy rase awak should try doin thing he did.
i mean.sng nk beli handbag byk2..hohoho

-sy cantik-

Fariz said...

Yup betul.. dia pun dari bidang muzik juga..

amar haziq said...

anonymous:beli handbag pakai our own money ye
salary doc kn bnyak..

=>

fariz:tulah..pernah dengar jugak.

zulfikar84 said...

informasi yg best... leh buat modal borak nanti.. :) tq

eynda said...

Rasanyer boleh gunakan strategi ni utk bisnes lain jugak kot hehe....

Shafiqa's said...

otak duit betul tony ni..bgus2...hehe
tonyyy...ill follow youuuu...haha..

amar haziq said...

zulfikar:welcome..;)

kak eynda:boleh kot..buat bisnes hartanah ke kan
macam bagi orang sewa kedai yang kita sewa..

shafiqa:dia kan blaja accounting

NajlaaY said...

based on ur performance dlm blogging ni, akk yakin, inshaALLAH u'll b tomorrow's millionaire@billionaire :) hehe, kjap je dah bergande2 followers.

nev said...

bro, nak setup airlines juga ker? =p

amar haziq said...

kak najla:akak doa2 kan lah ye...Amin..

nev:mungkin satu hari nanti..siapa tau kan

-ROCKprincess- said...

wow...
good luck...
who knows if you work hard you can setup your own airline like Tony Fernandes...
bleh larr I terbang free...
haha...

Anonymous said...

amarhaziq: gaji awk skung brape ek sbagai engineer kpl terbang??

amar haziq said...

tak banyak..sikit je
adalah dalam rm40k/bulan
hahahahahaha

study lagi lah...insyaAllah lg 2 taun keje

Post a Comment