Followers

Thursday, December 2, 2010

Ada apa dengan Apple iPad?

Semalam..Apple iPad dilancarkan dan dijual buat pertama kalinya secara rasmi di Malaysia.Baru aku tau,aku ingatkan dah lama Apple launch iPad kat Malaysia ni,sebab dah ramai je aku tengok orang pakai.Mungkin beli kat oversea kot.


7 bulan rakyat Malaysia terpaksa menunggu untuk mendapatkan iPad di pasaran tempatan.Aku ada baca The Star malam tadi,orang ramai beratur panjang kat Machines,Mid Valley Megamall seawal 8 pagi untuk dapatkan iPad.Termasuklah seorang pak cik yang patah kaki sanggup untuk discharge daripada wad untuk mendapatkan iPad.Tak sabar-sabar betul pak cik ni;)


Masa iPad launch kat US,dalam masa 80 hari sahaja..3 juta unit iPad telah terjual serta menguasai 95% pasaran tablet pc dalam suku kedua tahun 2010.Bertambah kayalah Steve Jobs(CEO Apple) lepas ni.

Ada apa dengan iPad?
Pertama kali tengok iPad ni,aku rasa iPad ni lebih kurang je macam iPod touch.Cuma skrin iPad ni lebih besar jika nak bandingkan dengan iPod touch.Ciri-ciri lain semua sama je.Tapi iPad tak ada kamera berbanding iPod touch 4th generation yang ada kamera di depan dan kamera 5 megapiksel di bahagian belakang.Boleh Face Time.

Mungkin Apple akan tambah features ni untuk iPad 2nd generation.Siapa tahu..Bagi aku,aku memang suka dengan iPad ni,sebabnya saiz skrin iPad yang lebih besar dapat memudahkan urusan aku untuk surf internet,nak baca e-book,main game dan lain-lain lagi.Lagi satu,tak payahlah nak bawak notebook berat-berat lagi.Berat iPad ni kalau tak salah dalam 700 gram je.

Tersangatlah ringan.Satu pek tepung gandum pun dah 1kg.Sebelum terlupa,iPad ni ada dua jenis.Pertama yang cuma ada wifi dan yang satu lagi plak ada wifi+3G untuk akses kepada internet.Terdapat 3 muatan storan iPad iaitu 16,32 dan 64GB.Untuk harga iPad,bergantung kepada jenis iPad dan juga muatan storan iPad.

iPad dengan (wifi)
16GB
RM1549

32GB
RM1849

64GB
RM2149

iPad dengan (wifi+3G)
16GB
RM1999

32GB
RM2299

64GB
RM2599

13 comments:

kEruL said...

menarik! harga pun not bad untuk jenama apple =)
mungkin boleh jadik salah satu azam tahun baru ...ahaks!

amar haziq said...

price still affordable
tapi yang 16GB with wifi only lah
yang lain mahal sangat

syAzAnA said...

dye mcm lappy keh? boleh kol2 ekh? xpaham fungsi nya utk apa. hehe

amar haziq said...

nope...dia macam ipod touch tapi version yang lebih besar..
yg boleh call tu nama dia iphone..

/Dayah//Nurul/ said...

wah cool, lg besar lg mahal.

psl msk muffin cupck tu kalo bukan oven, guna stove cooker yg org lama pakai gas tu, try la :)

mie said...

memang menarik!!
harga pun lagi menarik..
heheee

amar haziq said...

dayah/nurul:stove cooker ea..tak kenal lah..xpe2
nanti tanye mak

haha

mie:harga menarik?hehe

Ayl Aziz said...

Entri ni buat saya geram nak cepat2 beli....

Hai salam perkenalan. I folo ye.

www.adilaayl.com
My name Is AYL

Aisyah AR said...

wahahhah!! harga dia....fuh!!! nice share!!

Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza said...

harge murah sgt la !
kalau mintak bapak sy mesti dia lempang !
hahhak !

rockinsudu said...

ak rase aku da nmpak ipad neyh jual kt lowyat da lame. tp nape bru kua ea. mushkil2

amar haziq said...

yupp..memang dah lama jual kt msia

tapi baru officially launch

-ROCKprincess- said...

kalu I beli satu buat Ebook reader pown ok kan...
instead of beli ereader satu...
beli larr ipad trus...
hikhik...

Post a Comment