Followers

Friday, November 12, 2010

Cerita dulu-dulu:Keputusan UPSR aku buat mak menangis

Pagi tadi result bagi exam UPSR diumumkan.Dengarnya lebih daripada 10% calon UPSR berjaya mendapat 5'A' bagi tahun 2010.Tiap-tiap tahun mesti peratusan pelajar cemerlang akan bertambah baik bagi exam UPSR,PMR mahupun SPM.

Teringat cerita dulu-dulu masa aku dapat result UPSR.Kalau tak salah,aku darjah enam dan menjadi calon UPSR pada tahun 2001.Masa tu aku bersekolah kat Sekolah Kebangsaan Indera Mahkota(SKIM),Kuantan,Pahang.

Aku ingat lagi,dalam sekolah aku ada 32 orang yang berjaya mendapat 5'A' dan aku salah seorang daripada mereka.Sekolah kami merupakan sekolah kedua terbanyak bagi calon UPSR yang berjaya mendapat semua 'A' dalam daerah Kuantan.

Entri kali ni aku bukan nak cerita tentang sekolah aku,tapi aku nak cerita tentang kejadian yang tak aku sangka-sangka berlaku ketika hari bersejarah tersebut.

Ceritanya macam ni,bila aku dapat tahu tentang result UPSR aku,aku terus call mak.Waktu tu mak tengah kerja kat office.Biasalahkan..bila dapat result yang 'OK' mesti nak bagitau dengan parent secepat mungkin;)

Lepas aku call mak,dalam masa lebih kurang setengah jam(aku pun tak berapa ingat berapa lama..)tiba-tiba aku nampak mak kat dataran perhimpunan.Aku pun terus berlari menuju ke arah mak.Mak ucap tahniah dan menangis.Mak sanggup tinggalkan kerja kat office untuk meraikan anaknya yang berjaya mendapat 5'A'.

Bagi aku,aku sangat gembira dengan pencapaian aku.Bagi seorang ibu pula,nilai kegembiraan itu mungkin lebih besar maknanya,dan amat sukar untuk digambarkan oleh seorang budak mentah yang baru melangkau usia 12 tahun.

8 comments:

nas said...

aku dulu dapat 2A je..nasib bek mak aku xkesah..sumer 3 adik aku yg len xpena dapat 3A keatas..hehehhee..naseb2..asalkan aku bahagia ngan study skunk :)


latest entri:

Apa itu 'Anak Ikan' dan 'Anak Ayam'??

amar haziq said...

xpe..xsemestinya xberjaya dlm akademik koe akan gagal dalam hidup kan

deqnamalu said...

wah..happynyer...

dulu aku buat mak aku nangis sbb tak dpt 5A

amar haziq said...

xpe..
nasib semua org xsemua nye same
mgkin gagal hari ni
berjaya esok hariii

E F F A R I N I said...

:)

11 tahun lalu mak nanges sbb anak sulung die dapat 5A :) i'm the first batch yang ade 5 subjek time upsr. before that 4 subjek je. haha, saje kongsi :) rindu mak senanye :(

amar haziq said...

thanks for sharing..
kirenye baru lg lah upsr ade 5 subjek
sbb sy amek upsr 9 tahun yg lepas

eiysya zasya's said...

kita upsr sama tahun lah kiranya.. dulu dapat 5A jgak.. tapi, time org dok sibuk amik result, saya keluar jalan2 dengan kakak..pastu, time balik, terserempak dengan kawan sekolah.. dia cakap saya dapat 5A..tapi, sebenarnya saya dah tahu awal2..hee~
tp, menyesal jugak tak pergi sekolah time tu..

amar haziq said...

waa...rugi2..haha
tapi klau result okey seronok lah kan
klau tak okey..
malu pun ade sedih pun ade
anyway..thanks for sharing n reading my blog

Post a Comment