Followers

Sunday, November 21, 2010

Peluang kerjaya sebagai krew kabin Malaysia Airlines

Mungkin ramai antara kita yang gemar melancong,naik kapal terbang dan melihat negara orang.Selain itu,mungkin ada juga antara kita yang telah lama menyimpan impian dan bercita-cita untuk menjadi pramugari atau pramugara.

Aku pun minat nak jadi flight steward ni,tapi apakan daya..muka aku banyak jerawat dan tak cukup kacak untuk apply sebagai flight steward ni.Teringat cerita instructor aku,Encik Syahrani yang pernah menjadi panel bagi sesi temuduga untuk krew kabin MAS.

Encik Syahrani pernah cerita,bagi sesiapa yang datang temuduga untuk flight stewardess,mereka hendaklah memakai skirt pendek kerana panel temuduga ingin melihat ''permukaan''kaki mereka.Instructor aku pernah menggagalkan seorang candidate kerana kakinya mempunyai kesan parut.(Kalau ada parut sikit pun tak lepas,inikan pula kurap,panau,kudis dan sebagainya kan..haha)

Majlis Graduasi Krew Kabin MAS

Tapi,jika anda rasa anda layak dan dapat memenuhi kesemua syarat-syarat kat bawah ni..apa kata anda cuba apply.Kerjaya sebagai krew kabin MAS adalah sangat menarik..dapat macam-macam benifits daripada MAS,contohnya macam allowances,travel dan medical benifit.

Flight Steward / Stewardess

Requirements:
Malaysian citizen aged between 18 to 30 years.
Minimum SPM or any equivalent qualification recognised by the Malaysian Government with a credit in English, pass in Bahasa Malaysia, Mathematics and any other 3 subjects taken in one exam.
Fluent in Bahasa Malaysia and English. Fluency in another language is an added advantage
Minimum height (weight in proportion): 165cm (male) / 157cm (female)
Excellent health and good eyesight. Not colour blind
Pleasant personality and a genuine passion in customer service.
Only application via JobStreet will be accepted. Submission for applications ends on 26th November 2010.
Only shortlisted candidates will be notified via email / SMS.
Successful candidates will be required to sign a training bond. Employment will be based on a five-year contract.

Untuk apply secara online:

ps:ramai flight stewardess mas dah jadi pelakon sekarang ni;)

28 comments:

En iLham said...

air steward adalah cita2 aku masa darjah 6 pas buat pertama kali naik kapal terbang
aku rasa jadi cabin crem ni cool gile..boleh jalan2 dengan selamba masa kapal terbang bergegar sebab hujan or langgar awan

eiela said...

Krew kabin pun bleh melancong sambil bekerja tuh. Tapi tak layak jugak memohonnya. huhu

Latest Entri : Pisang Kaki Baik Untuk Kesihatan Kardiovaskular

amar haziq said...

en ilham:apa tunggu lagi..apply lah,haha

eila:kenapa tak layak?

joegrimjow said...

EHHHH
buat herbalife jugak ek>

teruja tengok kat atas tu
=)

Guntz said...

Takut nek kapal terbang, gayat XD

ps: mahal ker weh herbalife tuh?

amar haziq said...

joe:yupp...;)

guntz:hahaha..mana ada gayat lah

tak mahal lah..berminat?

lassiegewdix said...

157cm ?
lassie 145cm jep :P

amar haziq said...

tak ape..boleh main gayut2

tambah tinggi

=>

Laili said...

huhu! umur dah lebih, tak boleh nak apply :)

amar haziq said...

owh..ye ke
tak pe lah kak
takde rezki;)

Annurkasih said...

wah...bestnya...saya xcukup syarat.hehehe
=))

Cik Liyana said...

BESTNYA....huhu tapi kaki muka berparut..kompem kena tendang kan!

amar haziq said...

annurkasih:tak cukup tinggi ea?

cik liyana:sekarang kan ada laser treatment;)

aima in luv said...

wahhh.. bestnya,,,
tp saya xlayak la.. hehe

Sachi Asukai said...

ahaa,,cita-cita waktu darjah 4 dulu..tetttt!=.='

amar haziq said...

aima:tak ape bnyk lg kerja lain;)

- miSs A.R.E.E.N.A.D.I.R.A - said...

salam kenal dr areen...

http://areenadira.blogspot.com/

amar haziq said...

sachi:hahaha..ye ke

miss areenadira:k..nice to know u;)

Imzainieyzulkipli said...

saya pun x layak nak apply....hahahaah

Corat-coret-idupku said...

best kan...?? tp susah laa kal0 xde kelayakan..
banyak pengalamn bley timba

amar haziq said...

imzainieyzulkipli:xpe..;)

corat-coret-idupku:kareer lain pun boleh timba banyak pengalaman kn

Anonymous said...

mas xd offer doctor jd cabin crew ke?
cam convenient j kalo doc ad in flight..

-sy cantik-

amar haziq said...

hahaha...mana ada lah

Ain Rosmi said...

Tapi kan, if betul teori saya ni yang awak ni belajar kat metc, confirm2 engineer kan? That is wayyyyy much better!

Anonymous said...

stewardess mas kain die terbelah tggi sgt....
sesapa sggp apply la...

ps:amar ske stewardess..hehe...

syazalina ridzuan said...

dulu pnah jd cita2.... tp bila rase keje steward mcm same ngan waiter tros abaikn.... hahahahah

syazalina ridzuan said...

dulu pnah jd cita2.. tp bile rase mcm keje stewar lebih kurang mcm waiter cume tinggi cket x jd la..

amar haziq said...

ain rosmi:biase2 je

anonymous:yuppp...hahaha
yg lepak kt depan mhub

syazlina:it depends on how u think about the career..

tp cabin crew/fa jobs are more than serving the passenger

Post a Comment