Followers

Monday, June 28, 2010

Senarai armada kapal milik Malaysia Airlines

Entri kali ni nak cerita tentang armada kapal milik Malaysia Airlines(MAS).Kenapa aku tiba-tiba nak cerita tentang pesawat MAS plak ni?

Ceritanya macam ni,aku ada seorang kawan yang amat2 rapat(macam isi dengan kuku).2-3 kali setahun dia akan berulang alik dari Kuala Lumpur(KLIA)-Bangalore,India dan seperti biasa dia tak akan terbang dengan
airline lain selain MAS untuk ke Bangalore,India mahupun untuk pulang ke Kuala Lumpur walaupun terdapat airline lain seperti Tiger Airways dan Air Asia yang terbang untuk destinasi yang sama.

Tapi,bila tanya dia naik pesawat apa?Mesti tak dapat jawab dan jawapan biasa yang akan dia berikan ialah,''Ntah..tak tau,haha''.

Aku yakin,bukan dia sahaja yang berikan jawapan sebegini rupa,korang pun mungkin akan berikan jawapan yang sama,kalau aku tanya soalan macam ni
.
Betul tak?


Oleh itu,aku nak
share sikit knowledge aku yang tak seberapa ni.

Yang ini...

Airbus 330-200/300
Ini..
Boeing 737-400/800
Ni plak..
Boeing 747-400

Biasanya orang pergi menunaikan haji naik nilah..

Boeing 777-200 ER(extended range)

Penerbangan Tambang Murah..

ATR 72-500

20 comments:

Anonymous said...

sy rase sy naik Airbus 330-200/300 sbb dy kurus n simple decoration of the body.abaikan istilah decoration tersebut kalo salah.hahahhahaha boeing 707 tu gomok.pna naik skali j raseny..
haa lpas ni sila tny.
~sy anon~

Hapiz Rahman said...

nice bro! thanks. suke entri ko..

hudhud said...

color merah tu lawa. haha. btw, click ronnie fer u :D

amar haziq said...

anon:boeing 707?not in service anymore..huhu;)

hapiz rahman:thanks..entri biasa2 saja

Sky8Men said...

huhuhu...mas ttp di hati..=)

amar haziq said...

thanks;)

mR.sYaH said...

xpernah naik kapal terbang...

nurfaiz shaidan said...

fireflyz agak tak convenient, tp ok la service dia. tak kisah sgt kalo luggage lbeh and price pon bole consider la. tp kalo fireflyz tak pakai propeller plane mesti lagi ok kan? huhu

Anonymous said...

ala salah ea.dy xgomok n outer decoration simple ny.k da ad org gtaw.boeing 737.hhohohoho org tu dgr captain ny briefing.skema!!!
~cik anon yang naik boeing 737 7X tp baru tahu lpas kali ke 7~

myra arshad (: said...

ari tu rasa macam naek airbus. yg besar besar tu kan? hehe. yg ada 9seat in row tu? :p
time p umrah dulu. hehehe.

tengs for the info bro!

syahid said...

sekali senior aku daa..hahaha

amar haziq said...

mr.syah:xpe..nanti naiklah..

nurfaiz shaidan:klau xpkai propeller plane..bley terbang lg jauh..tp cost pn bertambah lh

anon:haha..kira okeylah,drpd xtau langsung..good knowledge..huhu

myra arshad:ur welcome;)

syahid:skali junior ak daa..haha

kumbang hitam said...

ye....aku tau naek aje...
stahun aku naek dekat 10 kali, tapi x pnah nak amek tau..
haha...good post btw... at least aku taw yg slama ni ku naek Airbus 330-200/300...aha

Fiffy said...

slalu naik 737 je, sbb slalu ulang alik kch-smnjung

amar haziq said...

kumbang hitam:xpe..at least sekarang dh tau kn

fiffy:waa..tau ea..bagus2

Piratz said...

Kapal laut takde ke? Fokker 50 dan Twin Otter takde ke?

amar haziq said...

piratz:alamak..senior aku dah mula komen kat sini,haha
Fokker 50 and twin otter tu kan obsolete aircraft..tu yang malas nak cerita tu..haha

ayin~weeweet said...

sy asek nak bus je..airbus xpenah pon hahaha

amar haziq said...

kira okeylah tu
bus jugak.haha

Miss Anisah said...

yg penting, ble domestic flight, semua guna B737 la..
n yg best, nnti semua B737-400 akn upgrade ke NG...

Post a Comment