Followers

Sunday, June 6, 2010

Kenangan membesar bersama World Cup


Hari ni dah masuk 5 haribulan.Tak lama lagi musim World Cup akan bermula.Tagline yang paling popular semasa World Cup,''makan bola..minum bola..tidur bola''.Bulan ni,rasa-rasanya..ramailah majikan,pensyarah,guru dan kaum wanita terutamanya yang akan merungut.

Mana taknya,majikan merungut kerana produktiviti pekerja menurun,pensyarah dan guru merungut kerana anak didik mengantuk dalam kelas dan kaum wanita pula merungut sebab mereka seperti diabaikan ketika musim World Cup,haha.

Entri kali ni,aku bukan nak cerita pasal kisah orang merungut waktu World Cup,tapi nak share kenangan aku membesar bersama World Cup.Aku dilahirkan pada Mei 1989,jadi World Cup pertama aku ialah pada tahun 1990.Masa ni masih bayi lagi.Jadi aku tak ingat apa-apa.World Cup kedua aku iaitu pada tahun 1994 pun aku tak ingat apa-apa.Baru umur lima tahun.Memang tak tau apa-apa pun pasal bola sepak,apatah lagi World Cup.Lagipun,ayah aku bukannya kaki bola pun.haha

Tahun 1998...Kali ni aku ingat.World Cup kali ketiga dalam hidup aku.Tahun 98 kalau tak salah masa tu baru darjah tiga.Perancis menjadi tuan rumah untuk tahun ini.Lagu tema World Cup pula ialah Ricky Martin- Livin' la vida lo ca.Pasukan Brazil,Ronaldo dan Zinedine Zidane paling popular masa ni.Tahun ni semua orang nak buat rambut macam Ronaldo(Botak dan ada sejemput rambut kat depan..haha).Sampaikan ustaz aku pernah cakap,kalau ada adik baru lahir,namakan lah Muhammad Ronaldo.Adeh,ustaz..ustaz...;)

2002..Korea-Japan.World Cup keempat dalam hidup aku dan World Cup pertama di asrama.Tahun 2002,baru Form 1..hingus pun meleleh lagi(sebab resdung)dan selalu homesick.World Cup paling happening,sebab cikgu-cikgu dan warden kat MRSM Serting semuanya kena demam World Cup.Sampaikan mereka sanggup menyediakan banyak venue dan set tv untuk pelajar menonton perlawanan bola sepak.Pertama kali tengok perlawanan bola sepak ramai-ramai dengan kawan-kawan dan abang-abang senior.Venue paling best ialah di Green Square berhampiran dengan PSP(library).Aku bukannya seronok tengok perlawanan bola sepak,tapi seronok dapat kumpul ramai-ramai dan dapat dengar kawan-kawan dan senior bersorak.Gooooaaaaallllll...

Green Square

2006..World Cup dan SPM.2006 merupakan tahun aku menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia(SPM).World Cup yang membosankan dan penuh dengan stress.World Cup kali ini aku di MRSM Jasin,Melaka.Cikgu-cikgu dan warden tak seperti di MRSM Serting.Kadang-kadang kami akan senyap-senyap pergi ke dewan selera pada lewat tengah malam untuk menonton World Cup,kadangkala jika warden mengetahui akan aktiviti kami,mereka akan mengejar untuk menangkap kami semua.Kalau tak salah,tak pernah sekali pun warden berjaya.haha.

Niat warden sebenarnya baik,mereka tak mahu kami mengantuk dalam kelas keesokan harinya.2006,umur baru 17.Masih muda dan mentah.

World Cup 2006 di Germany dan dalam perlawanan final,Perancis bertemu dengan Italy.Dalam perlawanan final ini,berlaku satu insiden dimana Zinedine Zidane telah menanduk Marco Materazzi kerana Materazzi menghina keluarga Zidane.Zidane sebenarnya berasal daripada keluarga immigran yang berasal dari Algeria.Keluarga Zidane telah berpindah dari Algeria ke Paris sejak awal 50an lagi.


Insiden Zinedine Zidane menanduk Marco Materazzi

Afrika Selatan 2010..belum lagi bermula.Hmm..boleh buat tajuk entri akan datang ni.Kenangan membesar bersama World Cup ada yang manis dan ada yang pahit.

6 comments:

Ahmad Tajuddin Abdullah said...

wakaka...boleh tahan teknik penceritaan semula nih....betul,kumpul ramai2 yang best..tengok tu x seberapa pun...

Miss Anisah said...

amar haziq..anda telah di tag!!

amar haziq said...

Ahmad Tajudin:betul2..kumpul ramai2 mmg best gler..anyway thanks..

anisah:tag?

Wan Perlis said...

ok gak wc kali ni ada match kol 7.30pm & 10.30pm

rizputra7 said...

fesyen rambut ronaldo tue memang femes....ada member sekolah yg sanggup buat...hari2 pergi sekolah pakai kopiah lepas tue kantoi juga hahaha

amar haziq said...

owh ye ke..aku tak check world cup nye schedule lg..huhu

Post a Comment