Followers

Saturday, July 3, 2010

Penumpang berdiri dalam kapal terbang untuk jimat tambang?

Bayangkan jika kita berdiri dalam sebuah kapal terbang untuk menjimatkan tambang tiket penerbangan.Macam tak percaya je?

Tetapi,percaya atau tidak..sebuah syarikat penerbangan,Ryanair merancang untuk memperkenalkan idea gila ni.Tambang yang dikenakan oleh Ryanair adalah serendah £4(RM15) untuk penumpang yang berdiri dalam penerbangan mereka.

Bukan itu sahaja,Ryanair juga akan mengenakan caj bagi setiap kali penggunaan tandas dalam penerbangan.Guna tandas dalam kapal terbang pun nak kena bayar?

Untuk tempoh percubaan,tempat duduk tegak itu akan diperkenalkan untuk penerbangan yang hanya memakan masa selama sejam.Namun begitu,mereka juga merancang untuk memperkenalkannya dalam semua penerbangan.

Pelik kan.Tertanya-tanya aku dibuatnya.

Selamat ke?Kalau emergency macam mana?Kalau nak makan macam mana?CAA(Civil Aviation Authority) UK atau EASA(European Aviation Safety Agency) bagi kebenaran ke?



ps:masyarakat orang asli kat pedalaman Sabah dan Sarawak tak perlu berdiri pun dalam kapal terbang MASWing,tapi harga tiket diorang tetap murah;)

14 comments:

Typewriter said...

hee.. cmni nak minum makan x selessa la ;(

Aujinz said...

tak kose aku nak berdiri dalam katebang..

duduk pun leh kene DVT..niekan plak berdiri..
huhuhu

Lt. fDanialz said...

huih gile kena berdiri cam tu.. konfem saket tulang belakang dgn bontot sekali



anyways, nice entry =]

Haa kalau aku bagi kasut free, mane kasut yang ko nak pilih?
► Play. ▌▌Pause.

amar haziq said...

typewriter a.k.a ikromi:haha..tau xpe

aujinx:silap2 ada yang patah kaki nanti

Lt.fDanialz:thanks Leftenan;)

Norfa arisha said...

salam..
itu dah terlebih sudah..
nak jimat punya pasal tapi tak fikir pasal safety penumpang... biar berbaloi dan puas hati dan keselamatan terjamin...

diraja22 said...

yg belum ada baring je lg..

fyra said...

law kene berdiri tak cmp sejam pown kaki dah krem
apa daaa

amar haziq said...

norfa arisha:wassalam..tulah bila operator hanya fikir untuk buat untung sahaja

diraja22:ada yang dah ada duduk+baring(business class..hehe)

fyra:hihi..lagi2 perempuan+pakai high heel
betul tak..?

Fieyda said...

idea mmg gila . ish3 ~

amar haziq said...

tulah..xde idea yg lg bernas ke diorang ni
tapi
mane tau..suatu hari nnti jadi realiti

Ili Nabilah said...

not only CAA or EASA..how bout OKU?lol.. parlimen dah start bising AirAsia start charge food in the cockpit for being a budget airline, so memang perang besar la dalam kandang tu..but its not impossible that Tony ever think of it... :P

www.bargainkl.blogspot.com

syuQ said...

ape ke???
adooh! pelik2 la depa ni

amar haziq said...

ili nabilah:nice comment ili..;)
bukan ke selama ni,airasia mmg charge for every food?n why gov bising2 plak ni?

syuq:tulah..pelik kan..

ardinihumaira said...

kang lenguh lak berdiri hehe..

Post a Comment