Followers

Wednesday, December 22, 2010

Menabung pada usia 21 tahun dengan ASB dan AHB

Hari ni,topik perbualan kat ruang tamu rumah bujang aku hampir semuanya berkisarkan tentang Amanah Saham Bumiputera(ASB)dan Amanah Hartanah Bumiputera(AHB).Bagus betul housemate aku cerita tentang cara-cara nak saving dan seterusnya membuat investment.


Ada seorang housemate aku pergi Maybank cawangan Kota Damansara pagi tadi bertanyakan tentang ASB dan AHB.Beria-ia betul dia ni nak saving dan buat investment.Bila aku fikir-fikir,bagus jugak tu.Long term investment.Mula-mula masa muda-muda ni memang lah tak nampak hasilnya.Bila dah tua nanti,bila dah ada keluarga,siapa tahu.Saving dan investment yang housemate aku buat tu mungkin akan jadi amat-amat berguna.


Manalah tahu,20 tahun daripada sekarang,masa tu ada anak nak masuk universiti ke? nak beli rumah baru ke?nak pencen ke?boleh lah guna duit hasil saving dan investment dari ASB dan AHB.Betul tak?


Aku?
buat masa ni aku saving sendiri-sendiri je.Bukan tak mau masuk ASB,AHB atau mana-mana pelan pelaburan yang lain,tapi next year kan aku nak pergi europe.Jadi kenalah save duit untuk trip tu.Bukannya sikit.InsyaAllah,bila semua ni dah selesai,barulah boleh mula saving dan buat sedikit investment.


Kepada sesiapa yang dapat scholarship sampai ribu-ribu ringgit(contoh:student medik kat india dapat rm2k/bulan) daripada MARA,JPA,Petronas atau apa-apalah,better masuk sekarang.Janganlah asyik nak travel shopping je;)

9 comments:

amirulez said...

aku rase mase blaja nie mcm xboleh la..
aku ade jpa tp xpnah cukup..
lain la kalau ade ptptn@jpa dan mak ayah tanggung lg..

/Dayah//Nurul/ said...

trima kasih ingtkn

IRAH HAJERAH AZMAN said...

Europe? ko plan nak ke mane? Aku mula2 ingat bulan 6 ni nak ke UK. Tiket pg balek dalam 2 K. Bila pikey2, currency issue, bawak 1k malaysia, dapat balek kat aku 200 pound jerk, aku terpaksa tukar trip ke indon. heh.. Untuk setahun dua ni redha je la aku main travel dalam asia jerk. T..T

fezaL Mohd said...

topik aku juga di rumah tadi .

akusyiham said...

susah nak saving..alang2 dah dekat ngan euro, travel je terus...bila lagi nak travel kalau bukan sekarang...agak2 safe x travel kat greece sekarang??

Nur Mudrikah said...

kdg2 naek jeles pun ada tgok yg kat oversea asek shoping n travel. ktorang bdk pendidkan dah takde bsiswa dari KPM. JPA mana bg utk pendidikan..huhu. takpe, ade hikmahnya..

jom menabung yok! sy pon nak berASB for da future..

Nur Mudrikah said...

kdg2 naek jeles pun ada tgok yg kat oversea asek shoping n travel. ktorang bdk pendidkan dah takde bsiswa dari KPM. JPA mana bg utk pendidikan..huhu. takpe, ade hikmahnya..

jom menabung yok! sy pon nak berASB for da future..

amar haziq said...

amirulez:owh ye ke..ada JPA pun tak cukup lagi
aku dengar dapat banyak

dayah/nurul:welcome;)

irah hajerah azman:aku mungkin ke UK atau germany..memang lah kalau tukar currency,duit dapat sikit je..
tapi 300 pound pun dah cukup ape untuk jalan2 seminggu;)

fezal Mohd:owh ye ke,haha

akusyiham:tak sure lah..sekarang ni susah sket kalau nak travel..flight bnyak delay..snow2

nur mudrikah:tak dapat biasiswa dah ke,sekarang macam mana?PTPTN?

akusyiham said...

sbbb greece ada debt crisis...terpaksa tukar plan...pergi turkey je lah jawabnya...

Post a Comment